perjantai 11. tammikuuta 2013

LEMPILIIKKEET OSA1: KIDUTUSKIERTO

Lempiliikkeet -osiossa kerromme omista lempiliikkeistämme, joiden olemme huomanneet olevan erinomaisia, jotka kuuluvat vakioarsenaaliimme tai jotka muuten vaan ovat innostavia.Vatsalihakseni kokivat kovia esikoiseni maailmaan saamiseksi; osa repeili raskausaikana, toiset saivat tuta hätäkeisarileikkauksen. Edessä oli siis melkoinen kuntoutusurakka, jota ei yhtään henkisesti helpottanut muistikuva siitä, millaisessa kunnossa painonnostajan vatsalihakset olivat ennen raskautta. Noin kaksi kuukautta synnytyksestä aloitin tankojumpan uudelleen enkä juuri tehnyt erityistä vatsalihastreeniä ensimmäisten kuukausien aikana, jotta linea alba palautuisi satavarmasti ja koska pitoa keskivartaloon tulee kyllä myös lajiharjoittelulla. Kun sitten aloitin vatsalihastreenin, tuli nopeasti seinä vastaan. En tiedä, johtuiko se leikkauksen aiheuttamasta hermostovauriosta vai mistä, mutta alavatsani ei kerta kaikkiaan totellut eikä vahvistunut vaikka kuinka rutistin ja hinkkasin ja yritin tavoittaa joka säiettä joka kulmassa ja välineellä. Samalla oikea puoli, jossa repeytymä oli ollut, alkoi kipuilla. Oliko turkkilaiset ylösnousuni nyt noustu?

Barry Ross on amerikkalainen yleisurheiluvalmentaja, joka keskittyi aluksi heittolajeihin ja yleiseen voimaharjoitteluun ja jonka valmennettaviin kuului mm. Allyson Felix. Nykyään hän jakaa voima- ja tehovalmennusviisauttaan monissa eri lajeissa. Kannattaa tsekata tämä mies!

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa?

Löysin Barryn käyttämän vatsalihasliikkeen; kidutuskierron (Torture Twist) ja löysin vatsalihakseni saman tien uudestaan. Suoran vatsalihaksen alaosa, jota olin yrittänyt kaikin keinoin höykyttää tuloksetta, oli nyt muutaman sarjan jälkeen viikon kipeä. Liike kuuluukin nykyään ehdottomasti suosikkeihini. Kidutuskierto vaatii pohjakuntoa, tervettä selkää ja normaalia verenpainetta (ja ripauksen masokismia?) ja on erittäin tehokas liike keskivartalon pidon parantamiseen lajista riippumatta. Liike aktivoi kaikki vatsalihaskerrokset ja paljastaa nopeasti toispuoleisuudet.

Suoritusohjeet: Tee rakennelma penkistä ja kiinteästä esineestä, jonka alle voit laittaa jalkasi turvallisesti. Tämä voi olla smith-tanko, maahan pultattu penkki tms. Aseta penkki poikittain sellaiselle etäisyydelle tuesta (tanko, penkki tms.), että pakarasi ovat penkillä ja jalkaterät mukavasti tuen alla. Laita kädet niskan taakse ja laskeudu vaakatasoon. Käännä ylävartalo mahdollisimman pitkälle oikealle ja pysy 3 sekuntia, käännä sitten vasemmalle ja pysy 3 sekuntia. Jätä siihen ja yritä hetken kuluttua uudestaan tai toista 3 kertaa, ihan oman kunnon mukaan. Muista hengittää! Kehittyessäsi lisää sarjojen määrää tai yksittäisen käännön kestoa. 
Nauttikaa! t. Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti